Endüstriyel Otomasyon Nedir?

Endüstriyel Otomasyon Nedir?
Image

Endüstriyel otomasyon, fabrikalarda veya endüstriyel çalışma alanlarında bilgisayarlar, robotlar ve bilgi teknolojileri gibi kontrol sistemlerinin kullanılması ve , insanlar ile makineler arasında gerçekleşen iş dağılımında insana olan bağımlılığın azaltılması için sektöre uygun olarak farklı proseslerin ve makinelerin yürütülmesi için kullanılan teknolojilerin bütünüdür. Sanayileşme kapsamında makineleşmeden sonraki ikinci adımdır.

Endüstriyel otomasyon sayesinde üretim süreçlerinin tamamında kalite ve esnekliğin artırılması ve maliyetlerin düşmesi sağlanır.

Kısacası, endüstriyel otomasyon, önemli insan müdahalesi olmadan ve manuel işlemlerden daha üstün performans elde eden endüstriyel işlemlerin otomatik işletilmesine ve kontrolüne neden olan, set  teknolojilerinin ve otomatik kontrol cihazlarının kullanımı olarak tanımlanabilir. Bu otomasyon cihazları arasında PLC'ler, PC'ler, PAC'ler vb. bulunur ve bu cihazların teknolojileri çeşitli endüstriyel iletişim sistemlerini içermektedir.

Endüstriyel Otomasyon Sisteminin Avantajları

  • Düşük Maliyet
  • Hızlı Üretim
  • Kaliteli Üretim
  • Kararlılık
  • Esneklik
  • Piyasa rekabetinde güçlü olmak

Düşük işletme maliyeti: Endüstriyel otomasyon ile insana dayalı üretim ile alakalı problemlerin birçoğu ortadan kalkmaktadır. Ayrıca insan gücüne olan ihtiyacın azalmasıyla birlikte bu giderlerin tamamı da ortadan kalkmaktadır. Bu sayede hem üretim maliyetini hem de işletme maliyetini azaltmaktadır. Endüstriyel otomasyon için kullanılan makinelerle ilgili bakım maliyeti, makineleri veya sistemleri onarması için yalnızca bilgisayar ve bakım mühendisleri gerekir.

İnsanlar belirli bir zaman çalıştıktan sonra yorulurlar ve dinlenme ihtiyacı hissederler. Ancak otomasyon sistemleri ile yorulmadan sürekli çalışma kapasitesine sahiptirler. Kendilerine verilen görevleri sürekli aynı kalitede ve hızda gerçekleştirebildiklerinden üretimlerin kalitelerinin arttırılması ve bunun kalıcı hale gelmesi sağlanır.

Üretim hattına yeni bir görev eklemek veya bir değişiklik yapmak için operatörlere eğitim vermek ve buna alışmalarını beklemek gerekir, ancak endüstriyel sistemler herhangi bir görevi yapmak için kolayca programlanabilir ve devreye alınabilir. Bu, üretim sürecini daha esnek hale getirir.